Nach oben

QI Services

Dankzij onze professionele diensten en ondersteuning kunnen uw medische gastoevoersystemen en routines voldoen aan de hoogste standaards voor kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie

Het beheer van medische gassen vereist toezicht, deskundigheid en coördinatie in de hele zorginstelling, om een hoge standaard van veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie te waarborgen. Tegelijkertijd worden door de classificatie van medische gassen als farmaceutische producten hoge eisen gesteld aan de klinische, administratieve, farmaceutische en technische staf wat betreft nieuwe reglementen en standaarden.

Meer informatie

Analyse Audit Centraal leidingnetwerk & tanks Cilinder tracking & tracing (Accura) Quickscan Training

Analyse

Bij nadere beschouwing

Analyse-services voor de kwaliteitswaarborging in uw ziekenhuis kan het volgende omvatten: QI PointAnalysis: Analyse van gassen op het gebruikspunt, met certificatie.

De internationale en nationale standaards stellen routinecontroles inzake de kwaliteit van de geleverde medische gassen verplicht. Met QI PointAnalysis ondersteunen wij de apotheker bij deze belangrijke taak door het nemen van gasmonsters en het analyseren van de kwaliteit van het gas dat door de pijpleidingen van het ziekenhuis naar het afnamepuntpunt bij de patiënt stroomt. Deze service omvat management, monsterneming, logistiek, analyse en certificatie.

Om te voldoen aan de voorschriften van GMP moet lokale gasproductie regelmatig en volgens gedefinieerde intervallen worden geanalyseerd. De intervallen voor analyse van de afnamepunten zijn minder nauwkeurig vastgelegd in de standaards, maar moeten zodanig zijn dat gepaste toewijding kan worden aangetoond. Linde Healthcare kan u adviseren over hoe, waar en wanneer men monsters dient te nemen, en biedt bovendien snelle lokale controles en verfijnde laboratoriumanalyses van de monsters. Aangetoond is dat tot 20% van de monsters van lokale medische lucht niet voldoet aan de standaards van de Farmacopee.


Audit

Kwaliteitsysteem

Voor een algemene beoordeling van uw instelling in gastechnische opzicht biedt QI Risk (risico) een grondige inspectie van het gastoevoersysteem in overeenstemming met de internationale standaards, de erkende ‘best practice’-regels en de nationale regels van het desbetreffende land. Een plaatselijke audit richt zich onder andere op veiligheid, product- en operationele risico’s. Daarna worden aanbevelingen gedaan voor verbetering van de veiligheid, risicomanagement en naleving van de standaards. Een uitgebreide service kan het vaststellen van een operationeel beleid omvatten, evenals onderhouds- en cilinderopslagspecificaties, bijwerken van pijpleidingtekeningen, ontwerpadvies voor verbetering van het aanvoersysteem en het opstellen van een rampenbestrijdingsplan.


Identificatie van risico’s

Linde Healthcare onderzoekt de uitrusting voor het medische gas en interviewt uw personeel, waarbij alle gebieden aan de orde komen die in de voorschriften, de operationele standaardprocedures en ‘best practice’-regels worden genoemd. De audit zal wijzen op niet-naleving van de voorschriften en omvat de identificatie van mogelijke risico's en tekortkomingen op de volgende gebieden:

  • De capaciteit en toestand van de gasvoorzieningsuitrusting
  • Distributiesystemen
  • Het voorbereid zijn op noodgevallen
  • Handmatige hantering
  • Managementsystemen en documentatie: effectiviteit van preventief onderhoud
  • Analyse van de scholingsbehoefte
  • Cilinderopslag en aanwijzingsbordjes
  • Risiconiveau voor de patiënt
  • Beschikbaarheid van uitrusting en noodbackup

Gedocumenteerde risicoanalyse

Het identificeren van de risico’s in uw ziekenhuis is niet voldoende. Ze moeten worden gedocumenteerd, de prioriteit ervan moet worden vastgesteld en ze moeten worden opgenomen in het risicoregister van uw ziekenhuis. Op basis van onze meer dan 50-jarige ervaring met het leveren van medische gassen, kunnen wij een gekwalificeerd, onpartijdig en pragmatisch onderzoek uitvoeren naar de risico's van uw systeem. Wij passen een beproefde risicoanalysemethode toe en maken daarbij gebruik van onze eigen database om consistentie te waarborgen. Enkele veel voorkomende risico’s die door vergelijking met de voorschriften en de ‘best practice’-regels worden vastgesteld, zijn de volgende:

  • Geen training of beperkte training van het verplegend/assisterend personeel
  • Geen speciaal aangewezen verpleeg- of geneeskundige voor medische gassen
  • Inadequate product-/verbods-/waarschuwingsborden en noodwaarschuwingen
  • Tekeningen van medische gasleidingen incompleet/verouderd
  • Operationeel beleid incompleet/verouderd
  • Geen duidelijke controle over de bezigheden van aannemers
  • Inadequate opslag/scheiding van volle en lege cilinders
  • Geen kennis van de standaards/gebrekkige naleving van de voorschriften
  • Geen cilinderbeheerprogramma aanwezig
  • Geen vaste opslagpunten op zaalniveau
  • Onduidelijke specificaties van het MGLS (medische gasleidingsysteem)
  • Geen aanduiding van de flowcapaciteit van installatie en systeem/geen vraagkarakteristieken
  • Geen geautoriseerde persoon aangesteld of deze is onvoldoende geautoriseerd
  • Geen onderhoudsprogrammaplanning

Opstellen van een operationeel beleid

Volgens de internationale en nationale standaards moet elk ziekenhuis beschikken over een gedetailleerd operationeel beleid dat de levering van farmaceutisch kwaliteitsgas aan de patiënten waarborgt. Hiertoe moet een beleid worden ontwikkeld dat specifiek is voor het ziekenhuis en dat gebaseerd is op een uitgebreid onderzoek naar de naleving van de voorschriften. Dit beleid moet voldoende gedetailleerd zijn om ‘best pratice’-procedures en -informatie te stimuleren.

Het beleid zou onder andere volgende elementen kunnen bevatten: systeembeschrijving, -overzicht en -werking, verantwoordelijkheden van het management, identificatie van beheerders en hun respectievelijke verantwoordelijkheden, trainingsvereisten, functioneren van het werkpermissiesysteem, normale operationele procedures en operationele noodprocedures, specificaties van de aanvoerinstallatie en verdeler-logbladen.


Centraal leidingnetwerk & tanks

De kern van uw pijpleiding- en toevoersystemen

QI Engineering biedt u kwalitatief hoogstaande praktische expertise voor het installeren, testen, commissioneren en opstarten van klanteigenaar-medische gastoevoersystemen in ziekenhuizen, ongeacht of het nieuwbouw of verbeteringen/uitbreidingen betreft. De inzet van geschoolde en ervaren monteurs, met technische ondersteuning van Linde, waarborgt dat alle installatiewerkzaamheden strikt volgens de internationale en nationale standaards worden uitgevoerd. Volledige certificatie vindt plaats na elke installatie.

De service omvat niet alleen de installatie, maar ook een volledige reeks testen, controles, procedures en analyses, zoals vermeld in de relevante standaards en voorschriften van het desbetreffende land. QI Engineering kan ook experts beschikbaar stellen voor het uitvoeren van een onafhankelijke commissionering van nieuwe of gewijzigde medische gasleidingsystemen, het management van geplande ziekenhuissluitingen of onsite management van andere aannemers. Afhankelijk van het werkterrein kunnen ook de diensten van een geautoriseerde persoon (GP) beschikbaar worden gesteld.


Cilinder tracking & tracing (Accura)

Opsporen van afzonderlijke cilinders, in de algemene opslagruimte, op de gebruikersafdeling en op de retourafdeling, met online status en gegevensadministratie.

Het cilinderbeheer van QI Tracking is een ongecompliceerde service die het ziekenhuis in staat stelt om de cilinders te volgen en om informatie over de locatie en de status van de gascilinders door de hele gezondheidszorginstelling te benutten. Hierdoor kan bijvoorbeeld het aantal vermiste cilinders worden beperkt, bij urgente situaties kunnen cilinders worden gelokaliseerd, bij een terugroeping kunnen cilinders uit een bepaalde batch worden opgespoord, het cilindergebruik kan worden geoptimaliseerd, de administratietijd kan worden bekort en er kunnen kostenspecificaties worden opgesteld voor de verschillende gebruikers in het ziekenhuis.

In het algemeen verzamelt en bewaart QI Tracking de opsporingsgegevens door het scannen van etiketten of identificatielabels. Deze gegevens worden via de geïnstalleerde software of via een webserver opgeslagen in een computerdatabase. Het ziekenhuispersoneel heeft eenvoudig toegang tot de gewenste informatie waneer zij cilinders willen opsporen, de voorraad willen controleren of de voorraad op zaalniveau willen verbeteren, enz.

De voordelen van QI Tracking gaan verder dan de mogelijkheid om cilinders op te sporen. U kunt de gegevens van het cilindergebruik en de cilindertoewijzing bekijken vanuit een economisch standpunt, ten bate van het faciliteitsbeheer. Een reeks automatisch gegenereerde rapporten kunnen bijgewerkte informatie bevatten over de locatie, voorraadniveau, cilinderwisseling, houdbaarheidsdatums, zoekgeraakte cilinders, cilinderbalans en veiligheid.


Quickscan

Veilig werken met stikstof op locatie

Een kortdurende inspectie en inventarisatie op uw lokatie ten aanzien van het veilig werken met vloeibare stikstof. Als resultaat een overzichtelijke rapportage van bevindingen en adviezen voor u om gericht verbeteringen door te voeren.

De Quickscan houdt ondermeer in, dat de aangegeven werkplekken worden beoordeeld op werkhandelingen met vloeibare stikstof, ventilatie, gasdetectie apparatuur inventarisatie en aanwezige kennis betreffende het veilig omgaan met vloeibare stikstof door u en uw collega's. De Quickscan rapportage is met name nuttig voor leidinggevenden, BHV'ers en voor functionarissen die belast zijn met het uitvoeren van het veiligheidsbeleid of gestalte moeten geven aan de uitvoering van het Arbo-beleid.


Training

Voorkomen is beter dan genezen

Naleving van de voorschriften en veiligheid spelen een centrale rol in onze training, evenals zaken die specifiek met het beheren van medisch gas, het beleid en het onderhoud te maken hebben. QI Training-programma’s beslaan het hele gamma:

  • Basisbeginselen zoals veilige procedures voor het hanteren, opslaan en gebruiken van cilinders met gecomprimeerd gas, veilig werkpraktijken en kennis van de gevaren die samenhangen met gas.
  • Complete certificatiecursussen die alle aspecten van een veilige en efficiënte bediening van medische gassystemen omvatten, van vloeistofopslagvaten tot apparatuur voor het toedienen van gas.
  • Veiligheidscursus "omgaan met vloeibare stikstof". De primaire doelstelling van de cursus is het geven van inzicht in de eigenschappen en risicofactoren van vloeibare stikstof, gasdetectie en de "do's & dont's" in geval van een optredende calamiteit. Feiten worden bij deze veiligheidscursus op een rijtje gezet en aangevuld met veel praktische informatie en theoretische achtergrond.

De training voor medisch en verplegend personeel omvat het veilig gebruiken, opslaan en hanteren van medische gassen en hoe men bij medische gasleidingsystemen en medische gascilinders moet handelen in geval van nood. De cursussen worden plaatselijk gehouden en kunnen bestaan uit meerdere modules, zodat er aan de wensen van elke personeelsgroep kan worden voldaan. Verder heeft Linde Healthcare voor bepaalde doelgroepen een e-learningcursus opgezet, met behulp waarvan de personeelsleden hun opleiding over de basisbeginselen van veiligheid in hun eigen tijd kunnen voltooien.

De training voor medisch-technisch personeel omvat alle aspecten die voor het aanstellen van competente en geautoriseerde personen gespecificeerd zijn, inclusief het gebruik van werkpermissieprocedures, de vereisten van een operationeel beleid en de controle van medische gastoevoersystemen.